Bazalka pravá – má příjemnou, trochu ostřejší vůní jako majoránka. Používá se především v italské kuchyni do salátů a polévek. Máčením v octu získáte bazalkový ocet na saláty.
Estragon (pelyněk dračí) – voní a chutí pikantně nahořkle. Přidává se (opatrně) do zeleninových salátů a masitých pokrmů, do majonéz. Naložením do octu získáte estragonový ocet, který je typický pro francouzskou salátovou kuchyni.
Chilli (kayenské koření, tabasko) – má mimořádně pálivou chuť. S mírou se používá do nálevů na pikantní saláty, masa, omáčky, do fazole.
Kopr – má pronikavou, aromatickou vůni. Výrazně chutí díky éterickým olejům. Používá se do salátů a jiných jídel i na přípravu bylinkového octu.
Libeček lékařský – voní kořenitě, ostře, připomíná polévkové koření. Má hořkavou chuť. Používá se do nálevů na zeleninové saláty, do polévek, omáček a bylinkového másla.
Máta peprná – voní aromaticky, mentolově. V malém množství se přidává do zeleninových salátů a masa.
Oregano – uplatňuje se především v italské kuchyni do salátů, na těstoviny a jiné jídla
Pažitka – voní a chutná jako cibule, ale jemněji. Je velice vhodná do salátů a všude tam, kde je cibule.
Petrželová nať – voní a chutná kořenitě, sladce. Přidává se čerstvá do salátů, majonéz, do polévek i do masitých jídel.
Rozmarýn – má kořeněnou, ostrou chuť i vůni. Je typický pro provensálskou kuchyni. Přidává se do salátů i k masu.
Saturejka – má kořeněnou chuť. Používá se do salátů, nakládané zeleniny a do majonéz. Dávkuje se opatrně.
Šalvěj – voní výrazně kořenitě, má hořkavou chuť. V Itálii se zeleninové saláty koření směsí šalvěje, bazalky, rozmarýnu, saturejky a estragonu. Je vhodná do rybích polévek i k masu.
Tymián – voní příjemně, aromaticky. Chutí ostře, kořenitě a hořkavě. Přidává se do mnohých jídel. Je součástí francouzských kořeněných směsí: z bazalky, rozmarýnu, tymiánu, estragonu a majoránky (provensálské bylinky).